Преди 20 години имах почти детската мечта да синтезирам диаманти. Тогава работех, както много българи, не това за което съм учил, а като обикновен таксиметров шофьор. Житейските неволи ме накараха да прозра, че ако вложа усилия някога ще постигна мечтата си. Стоейки в очакване на клиенти си представях различни конструкции на камери за свръхвисоки налягания. Дълго не можех да видя работещата конструкция и тогава се помолих на Бог. Малко след това вече имах идеята за работоспособна камера. Направих модел от дърво за да видя как ще изглежда тя. Втората стъпка беше да направя камера от метал.
   След първите няколко неуспешни опита разработих камера от твърда сплав. Тя заработи. Постигнах необходимите налягания и температура за синтез на диаманти със собствена конструкция. Синтезирах първите си изкуствени диаманти.
   И до ден днешен съм благодарен на В. Василев управител на фирма "Контакт-М" и на Института за Космически изследвания при БАН от където на приятелски начала ми бяха подсигурили достъп до различни лаборатории. Едни от първите си мостри изпратих на института за свръхвисоки налягания в град Троицк (ФГУ ТИСНУМ) в Русия, с Директор Бланк В.Д. След няколко седмици получих отговор, че в едната проба няма диаманти защото не съм достигнал необходимата температура, но в другата проба имаше синтезирани диаманти на които ми изпратиха снимки. Също така в мострата имаше и непознати вещества които не успели да отстранят. Проблема беше, че при такива условия на свръхвисоки налягания и температури никога при тях не са получавали такива вещества.
    С времето при свои изследвания открих различни кристални форми непознати на колегите в Троицк, а и на колегите в БАН. Оказа се, че това е резултат от много по-високите налягания и температури постигнати от мен в сравнение с технологиите и опитите на различни институти и фирми.
   Никой не гледаше сериозно на моите опити и не беше склонен да инвестира в разработката. Това ме принуди да направя нова камера за свръхвисоки налягания чрез която да синтеровам диамантени сегменти за различни режещи и шлайфащи инструменти.
   Първите ми експериментални инструменти бяха със супер високи качества непознати на нито един пазар, но и с твърде високи цени. С натрупания опит и практически решения малко, по малко постигнах серийното производство на много качествени инструменти със супервисоки показатели които успешно се продават вече няколко години в Италия и Швейцария и са в топ листата на фирмите които ги предлагат и продават.


НАЗАД ... >>>
ЗА НАС - ХИПЕР СЕГМЕНТ
<<<  ALL RIGHTS RESERVED Designed and Produced by "Polidesign" Ltd.  >>>
КАРТА НА САЙТА
EN
BGtop
Руская версия